Sistemi soli su u modi u svetu bazena i jasno je zašto: Voda je mekša Bazene sa soli često je lakše održavati Ne iritiraju kožu i oči kao tradicionalni hlor I lista se nastavlja.

Ali pre nego što se odlučite i pređete na sistem slane vode ili postavite svoj novi bazen kao bazen sa slanom vodom, želimo da vas obavestimo o nekoliko tačaka o održavanju bazena sa slanom vodom.


Dakle, ako ste spremni za bazen sa slanom vodom, nastavite čitati.

U ovom članku ćemo biti transparentni o stvarima koje trebate znati pre nego što nabavite bazen sa slanom vodom i na kraju ponuditi nekoliko profesionalnih saveta na osnovu našeg dugogodišnjeg rada sa sistemima soli.


Pažljivo pratite nivo hlora


Ako imate bazen sa slanom vodom, moraćete da testirate nivo slobodnog hlora i pH najmanje jednom nedeljno i  da dodate so po potrebi. Možda ćete biti u iskušenju da s vremena na vreme preskočite ovaj zadatak, ali mi vas pozivamo da ipak to ne radite.

U bazenu sa slanom vodom nećete moći da osetite miris hlora kao u tradicionalnom bazenu sa hlorom. Ako se nečega sećate, zapamtite ovo: ako ne osećate miris hlora ne znači da bazen nije previše hlorisan. Možda nećete ni primetiti ako je nivo hlora deset puta veći nego što bi trebao biti.

Već smo to čuli - vlasnici bazena misle da moraju dodati više soli kada im je zaista potrebno da pojačaju hlorisanje. Zamislite njihov šok kada konačno testiraju vodu i vide u čemu su plivali.

Ne samo da prekomerno hloriranje nije dobro za vaše zdravlje, već je i loše za vaš bazen. Ako želite da održite svoj bazen u dobrom stanju, vodite računa o održavanju ravnoteže hemikalija. I jedini način da zaista saznate da li vam je nivo hlora u granicama normale jeste da testirate vodu.

Profesionalni savet: Postavite upozorenja na svom telefonu da vas podsećaju da obavljate svoj deo posla na bazenu.

 

Vodite računa o plaži bazena

So je prirodno korozivna i može istrošiti vašu betonsku terasu ili popločavanje. Ako se slana voda neprestano prska na plažu, to može uzeti svoj danak vremenom. Kako biste zadržali so tamo gde joj je mesto, možete prati svoju plažu crevom za vodu otprilike jednom sedmično. So je takođe korozivna za drvo i kamene plaže bazena, stoga budite oprezni i kada sipate so.

Pročitajte više: Koji su najbolji materijali za plažu bazena?

Potrebna vam je dobra filtracija

Ako se vaš bazen ne filtrira pravilno, sistem soli neće biti toliko efikasan. Koncentracije slane vode takođe mogu oštetiti vaš bazen ako imate džepove s lošom cirkulacijom.

Kako ćete znati da li vaš bazen ima lošu filtraciju?

Prvi znak loše filtracije u bazenu su alge koje se stalno skupljaju u određenim područjima. Ako bi ste testirali ova područja, mogli bi ste primetiti niže nivoe sredstva za dezinfekciju bazena.

Ako vaš bazen slabo cirkuliše vodu, možda ćete morati podesiti mlaznice ili prepraviti odredjeni deo bazenskog sistema.

Slana voda može spaliti vašu travu

Ako želite da imate komad trave ili biljaka odmah na jednoj strani vašeg bazena, morate biti veoma oprezni s prskanjem vode. Još jedno važno pravilo koje treba zapamtiti je da vodu iz bazena nikada ne bacajte u biljke ili travnjak.

Zamenite delove po potrebi


Bez obzira na to koliko dobro održavate svoj bazen, određene delove vašeg sistema soli moraće zameniti. Konkretno, vaša ćelija i kontrolna ploča će se verovatno morati menjati svakih 3 do 7 godina.


Saveti za održavanje slanog bazena


Na kraju evo naših najboljih saveta za održavanje bazena sa slanom vodom koje treba imati na umu:

Oduprite se želji da dodate još soli za "dobru meru". Dodajte dovoljno i redovno testirajte nivo slobodnog hlora kako biste bili sigurni da niste preterali sa dozom.
Nemojte pretpostavljati da ako ne možete osetiti miris hlora, da on nije previsok. 
Čak i bazen sa slanom vodom zahteva povremeni šok hlor za bazen . Pobrinite se da sledite sve savete od proizvođača bazena, proizvođača slanih ćelija i proizvođača šok hlora za bazen kako biste pravilno tretirali vodu u vašem bazenu sa slanom vodom.
Ako se osećate neugodno da rukujete kiselinom za čišćenje ćelije hlorinatora, uangazujte stručnjaka da to učini umesto Vas.
Redovno čistite plazu bazena i područje iznad vodene linije kako biste spriječili koroziju i skupljanje soli.
Odaberite so s manje nečistoća kako biste maksimalno iskoristili životni vek ćelije hlorinatora.

Na kraju, bazen sa soli zahteva manje praktičnog održavanja od bazena sa hlorom, a košta otprilike isto. Ali kako bi vaš bazen radio bez problema, vodite računa o redovnom održavanju. Ako imate pitanja, možete nam ih ostaviti u komentarima, a mi ćemo Vam se javiti u najkraćem mogućem roku.