Jedan od najvažnijih aspekata u određivanju tačne orijentacije vašeg bazena je položaj sunca tokom dana.
Možete uštedeti mnogo novca tako što će sunce zagrejati vaš bazen. Štaviše, mnogo je lepše plivati na punom suncu. Dakle, prvo proverite koja mesta u vašoj bašti imaju najviše sunčanih sati.
Uzmite u obzir senku kada planirate lokaciju vašeg bazena

Vaš dom i bilo koje drveće mogu baciti senku na bazen, a ako je vaš bazen delimično u senci zagrevanje vode će zahtevati više energije. Osim toga, kupanje u hladu može brzo postati neprijatno. Ako imate malu decu, preporučljivo je da napravite zasjenjeno područje na plitkom kraju kako biste zaštitili njihovu osetljivu kožu od opekotina sunca. Za najbolju orijentaciju vašeg bazena, nacrtajte koji delovi vaše bašte su zasenčeni, a koji ostaju na suncu i uzmite to u obzir.
Bezbednost je takođe važna pri određivanju lokacije vašeg bazena

Ako imate decu ili kućne ljubimce, bilo bi dobro da obratite posebnu pažnju kada odlučujete o lokaciji vašeg bazena. Želećete da vidite što veći deo bašte iz svog doma kako biste uvek mogli da pazite na decu. U ovom slučaju je dobra ideja da bazen postavite što bliže vašem domu. Ako imate veliku baštu, najbolja lokacija za bazen može biti dalje od kuće, u tom slučaju možete izgraditi zasebnu kućicu pored bazena u kojoj možete budno paziti na decu.

Takođe uzmite u obzir područje oko vašeg bazena. Drveni deking ne klizi ako redovno čistite alge i druge zelene materije od njih. Pločice oko vašeg bazena treba da imaju grubu teksturu kako bi se smanjio rizik od pada