Česta pitanja

Bazeni se kod nas rade u toku cele godine... Ali nasa preporuka je da se sa izgradnjom bazena zapocne ili na jesen ili na rano prolece, kako bi bazen bio spreman za novu sezonu

Izgradnja bazena može trajati od 2 do 12 nedelja. Mnogi faktori utiču na vreme koje je potrebno, uključujući tip bazena, veličinu, dubinu i oblik bazena koji planirate. Pored toga, ako postoje vodovodni ili kanalizacioni vodovi koje treba pomeriti, to može produžiti vreme potrebno za izgradnju.

Vaš bazen pati od rasta zelenih algi . Uobičajena slobodno plutajuća vrsta algi daje mutno zelenu boju vodi u bazenu.. Šokirajte svoj bazen, a zatim koristite odgovarajuću dozu algicida za veličinu vašeg bazena.

Vaš bazen takođe može imati nisku ukupnu alkalnost , što može doprineti rastu zelenih algi, tako da ćete možda morati da dodate i pojačivač alkalnosti. tj ph plus

Voda peče oči: Vaš pH može biti prenizak ili previsok . Кoristite komplet za testiranje vode da odredite pH nivo i podesite ga na opseg od 7,2-7,6. Još jedna stvar koju treba proveriti je da li u vašem bazenu ima previše sredstva za dezinfekciju . Proverite podešavanje automatskog hloratora ukoliko ga posedujete
Voda je penasta: Voda u bazenu može postati penušava zbog prekomerne upotrebe algicida . Neke vrste algicida mogu izazvati penušenje vode kada se koriste obilno. Da biste rešili problem, prestanite da koristite svoj trenutni algicid i pređite na brend visokog kvaliteta, koji ne peni. Možda ćete želeti da zamenite deo vode u bazenu slatkom vodom.
Voda je slana: Ovo je često uzrokovano visokim ukupnim rastvorenim čvrstim materijama (TDS). TDS je visok ako ima vrednost preko 3.000 ppm. Da biste rešili problem, iscedite polovinu vode iz bazena i zamenite je svežom vodom.

Ako vaš test hlora postane narandžast, voda u vašem bazenu ima veoma visok sadržaj hlora , iznad 4 ppm. Prestanite da koristite hlor dok test hlora ne pokaže rezultat unutar normalnog opsega. Ako želite brže rezultate, koristite neutralizator hlora da vratite hlor u odgovarajući opseg.

Ako je vaš pH:

Ponovljeni rezultati testova koji pokazuju da je pH u vodi u vašem bazenu visok ukazuju na visoku ukupnu alkalnost . Dodajte sredstvo za smanjenje pH da biste uravnotežili ukupnu alkalnost.
Testovi uvek preniski: To znači da je ukupna alkalnost preniska . Dodajte pojačivač alkalnosti. Ako koristite trihlor ili druga dezinfekciona sredstva sa niskim pH, možda ćete morati da koristite pojačivač pH vrednosti.

Crne tačke na podu i zidovima bazena ukazuju na crne alge , koje je, nažalost, veoma teško ubiti. Crne alge se obično pojavljuju kao male crne tačke ili mrlje veličine igle . Imaju čvrst spoljni premaz i veoma je otporna na tretman, posebno ako uđe u pukotine bazena.

Da biste tretirali crne alge, biće vam potreban algicid posebno formulisan da ih ubije. Nakon što nanesete hemikalije, očetkajte područja vašeg bazena cetkom

Postoji nekoliko mogućih uzroka zamućene, zadimljene ili maglovite vode u bazenu. Evo nekih od njih, zajedno sa rešenjima:

  • Loša cirkulacija ili filtracija: Povratno isperite i očistite filter bazena. Očistite korpe skimera i korpu sita pumpe. Filter će možda morati da se hemijski očisti ili da se zameni filterska ispuna
  • Nepravilan balans vode : Testirajte pH, ukupnu alkalnost i tvrdoću izvršite neophodne korekcije. detaljnije citajte na nasem blogu.
  • Visoka ukupna rastvorenih čvrstih materija (TDS) i/ili tvrdoća kalcijuma: Ako su jedan ili oboje visoki (TDS preko 3.000 ppm ili tvrdoća kalcijuma preko 400 ppm), iscedite 1/3 do 1/2 vode u bazenu i zamenite je svežom voda niske tvrdoće. Podesite hemijsku ravnotežu.
  • Višak organskog otpada: Šokirajte sa jednom dozom super šoka za bazen
  • Visoka ukupna alkalnost: Dodajte pH reduktor.
  • Nizak nivo sredstva za dezinfekciju: Dodajte hlor da biste sredstvo za dezinfekciju doveli u odgovarajući opseg.

Dok planirate dizajn bazena, bićete upitani koje funkcije želite da dodate. Na kraju krajeva, verovatno ćete želeti nekoliko dodataka za udobnost, funkcionalnost i estetiku. Neke od najpopularnijih opcija uključuju rasvetu za bazen, umirujući vodopad i nekoliko klupa širom bazena za opuštanje.

Još jedan popularan dodatak je plitka površina na jednom kraju bazena koja može da primi odrasle koji se opuštaju i sunčaju, ili deca koja se igraju sa igračkama. Takođe biste mogli da dodate vodeni tobogan, dasku za skokove, , turbodzet za plivanje