Bazensku opremu kod svakog bazena možemo podeliti na osnovnu i dodatnu. Svu bazensku opremu, kao i hemiju za bazene možete poručiti od nas.
Bazensku opremu kod svakog bazena možemo podeliti na osnovnu i dodatnu. Svu bazensku opremu, kao i hemiju za bazene možete poručiti od nas. Za detaljnije informacije o cenama, slobodno nas kontakirajte.

OSNOVNA BAZENSKA OPREMA

Osnovna bazenska oprema predstavlja opremu koja je neophodna za pravilan rad bazena tj. bez iste bazen ne bi mogao pravilno funkcionisati.

Kod skimmerskog bazena u osnovnu opremu spada:
  • - podni odliv
  • - skimeri
  • - povratne (strujne) mlaznice
  • - cirkulaciona pumpa
  • - filter sa višepoložajnim ventilom
  • - regulator nivoa vode
  • - osnovne mašinske i elektro instalacije
  • - zasebni vakum priključak
Kod prelivnog bazena u osnovnu opremu spada:
  • - podni ispusti (kompenzacijski spremnik i bazen)
  • - povratne (istrujne) mlaznice
  • - prelivni sistem (prelivni kanal, prelivne rešetke, spojni cevovod ...)
  • - kompenzacioni rezervoar
  • - cirkulaciona pumpa
  • - filter sa višepoložajnim ventilom
  • - automatska jedinica za dopunu vode
  • - vakum priključak
  • - osnovne mašinske i elektro instalacije

DODATNA BAZENSKA OPREMA

Pod pojmom dodatna bazenska oprema podrazumeva se oprema koja nije neophodna za osnovnu funkcionalnost bazena ali svojom funkcijom pridonosi automatizaciji bazenskog postrojenja, vizuelnom efektu, vodenim atrakcijama i užicima, ugodnijem kupanju i sl.
Povećavanje dostupnosti i razvijanje kulture korišćenja bazena doveli su do razvijanja raznovrsne dodatne opreme različitih proizvođača pa je tako u sledećem delu opisana sa osnovnim podelama. Za detaljnu ponudu proizvoda nas jednostavno kontaktirajte. Posedujemo veliki izbor bazenske opreme i tehnike.
Neke vrste dodatne opreme moguće je dodati u već postojeće bazensko postrojanje bez većih zahvata dok je ugradnju neke od vrsta dodatne opreme potrebno predvideti ranije.

U dodatnu bazensku opremu spada:
  • Bazenska rasveta - u današnje vreme Led rešenja bazenskih reflektora gotovo je potpuno istisnula zastarelu halogen varijantu. Led rasveta dostupna je u jednobojnoj i RGB (višebojna) varijanti
  • Automatska dezinfekcija bazenske vode - uređaji za automatsku dezinfekciju kontrolišu kvalitet te po potrebi doziraju hemikalije koje se skladište u zasebnim spremnicima smeštenim u mašinskoj sali bazena eliminišući tako svakodnevno ručno proveravanje kvaliteta vode te rukovanje hemikalijama i ručno ubacivanje u bazen. Odabir uređaja vrši se prema nameni, volumenu i min dnevnom vremenu rada bazenskog postrojenja te karakteristikama hemikalija koje se koriste. Firma CWT preporučuje i ugrađuje samo uređaje renomiranih proizvođača iz EU. Osim obavezne pH korekcije za dezinfekciju bazenske vode u ponudi imamo sve vrste i načine dezinfekcije (hlorom, bromom, UV-sterilizacijom, ozonacijom, elektrolizom…)
  • Bazenske atrakcije i efekti - uređaji za hidromasažu, protivstrujno plivanje, gejziri, slapovi su uređaji koji omogućuju opuštanje i potrebno razgibavanje te pridonose užitcima korišćenja bazena kao i vizualnom efektu (npr. slapovi sa integrisanom rasvetom)
  • Grejanje i dogrejavanje bazenske vode - održavanje adekvatne temperature bazenske vode čini bazen ugodnim za kupanje te kod otvorenih bazena znatno produžuje sezonu kupanja.Odabir načina zagrevanja zavisi od namene i volumena bazena te situaciji i mogućnostima na samom objektu kao i o željama klijenta.

Sam način zagrevanja bazenske vode može se podeliti na:
  • Zagrevanje el. grejačem – najnepovoljniji način zagrevanja koristi se samo kod manjih volumena bazena i kod hidromasažnih bazena. Količina utrošene el. energije i dobijene toplotne energije za zagrevanje bazenske vode je jednak (COP = 1)
  • Zagrevanje toplotnom pumpom - instalacijom zasebne bazenske toplotne pumpe količina između dobijene toplotne energije i utrošene el energije povećeva se i zavisno od tipu iznosi (COP = 4-6). Bazenske toplotne pumpe jednostavne su za ugradnju na novim i na postojećim postrojenjima.
  • COP (eng) – coefficientofperformance – količina između toplotne i el. energije kod topl. postrojenja.
  • Solarno grejanje - instalacija solarnih panela kroz koji po potrebi cirkuliše bazenska voda uz ugradnju adekvatne automatike prestavlja kvalitetno rešenje na objektima gdje je moguće ostvariti odgovarajuću osunčanost panela.
  • Zagrevanje preko kućnog sistema centralnog grejanja – instalacija izmjenjivača toplote kroz koji jednim delom cirkuliše bazenska voda, a drugim delom primarna topla voda iz sistema centralnog grejanja te uz odgovarajuću automatiku reguliše temperaturu bazenske vode.

- Bazenski prekrivači i motalice - korišćenje bazenskih prekrivača kad bazen nije u upotrebi sprečava upadanje nepotrebnih nečistoća u bazen i hlađenje vode sa površine bazena što je značajna stavka kod očuvanja temperature bazenske vode.
U periodima kada je bazen u funkciji (sezona kupanja) uglavnom se koriste „plivajuće“ navlake izrađene od pvc materijala i delom ispunjene vazduom koji pospešuje plivanje na vodi. U sprezi sa odgovarajućim motalicama jednostavne su za rukovanje i održavanje.
Automatske rolo navlake sa zasebnim pvc plutajućim roletama izrađenim prema merama bazena smeštaju se u delu bazena ispod vode, zasebnom pregrađenom prostoru takođe ispod nivoa vode ili u posebnom kućištu iznad nivoa vode. Posebnost ovakvih tipova je mogućnost dogrevanja bazenske vode preko solarnih panela, automatsko upravljanje i mogućnost spajanja na sistem upravljanja preko interneta.
Sigurnosni prekrivači koji se koriste u periodima kad bazen nije u funkciji izrađeni su od pvc folije ili mreže a svrha im je sprečavanje neželjenog upadanja u bazen, prljanje bazena iz okoline i sl.

- Automatizacija bazenskog postrojenja - svrha što bolje automatizacije bazenskog postrojenja je svesti redovne postupke i preglede u svrhu održavanja bazenskog postrojanja na najmanje moguće tj. povremene vizualne preglede i zamjene spremnika sa hemikalijama i redovne servise.
Prilikom izrade naših bazena u osnovnoj opremi ubrajamo i automatsku regulaciju nivoa bazenske vode te automatsko upravljanje radom bazenskog postrojenja putem dnevnog ili sedmičnog programatora što predstavlja minimalni nivo automatizacije bazenskog postrojenja.

Osim ovih procesa automatizovati je moguće sledeće funkcije:
- Upravljanje radom filtra – automatsko pranje i ispiranje filtra regulisano vremenom ili pritiskom.
- Automatsko merenje kvaliteta bazenske vode i doziranje – je već ranije spomenuto u zasebnom poglavlju.
- Regulacija temperature bazenske vode – nezavisno od načina zagrejavanja

Inteligentni sistem za upravljanje bazenskim funkcijama sa mogućnosti očitanja podataka i alarma preko mob. Ili interneta objedinjuje sve funkcije automatike bazenskog postrojenja te omogućuje upravljanje bazenskim postrojenjem sa udaljenog mesta (npr. Aktivacija zagrejavanja bazenske vode pre dolaska na bazen, paljenje bazenske rasvete ili prekrivanje automatskom navlakom).